”Hvad er din intention for 2017?” Sådan lød indbydelsen til et weekend-retreat i Aarhus, et retreat i undervisning i at skabe en personlig Mandala, en Mandala fyldt med intentionen for 2017.

”B” havde for nogle måneder siden vakt min interesse for Mandalas. Hun havde været på en workshop, hvor de i løbet af én dag var blevet undervist i de grundlæggende – dette fortalte hun en eftermiddag, hvor vi mødtes til kaffe inde i Aarhus.

Det lød fantastisk spændende, og jeg gik straks i gang med at undersøge mulighederne, for Mandalas har længe fascineret den del af mig, der elsker ro, symmetri, orden – ensartethed. Den geometriske sammensætning, gentagelserne – alt det fik jeg lyst til at vide mere om, og måske på den måde åbne op for en del af mig selv, som jeg har svært ved at mærke. Den del af mig, som larmen fra sindet overdøver, roen i hjertet, meditationen.

Blot at sætte mig ned og lade hjertet føre pennen. Se hvad der sker.

Mandala, (sanskrit: मण्डल kreds) er en symmetrisk figur ofte som cirkel eller kvadrat, mange med blomster-, kors- eller hjulform.

Den er et af de ældste religiøse symboler, kendt allerede fra palæolitisk tid. Mandalaen er kendt i mange kulturer, blandt andet hos pueblo-indianerne, i hinduismen og den tibetanske buddhisme, fx de fem dhyanibuddhaer.

Mandalaer bruges almindeligvis af hinduistiske og buddhistiske munke og indenfor tantrisk yoga i forbindelse med meditation.

Retreat

Vi var 6 personer. Birgitte – som stod for arrangementet – 4 andre kvinder, og så mig. Jeg havde på forhånd forventet at være ene hane, så ingen overraskelse her.

Vi mødtes på Trøjborg. På Trøjborg i et lille baghus. Opvarmet at to el-ovne og én drevet af petroleum. Fantastisk. Oplyst af en række levende lys og kulde i rigelige mængder fra gulvet. En cykelsmed havde tidligere haft til huse her. Utrolig hyggeligt og lige den rette stemning til at lade hjertet råde.

Spiritualitet

Jeg er ikke spirituel. Det skal jeg ikke lægge skjul på, men jeg er åben for alt og kunne aldrig finde på at tænke ilde om dem der er. At skabe Mansalas er forbundet naturligt med meditationen; den tænker jeg kommer indefra, som stilheden imellem en ind- og en udånding, hvorimod andre tænker på den som noget udefrakommende, der inviteres ind i kroppen. Alle dagene blev samlet i en rundkreds, med mantras fra iTunes og stilhed, både ved opstart og ved afslutning. En skøn måde af mødes og tage afsked på. Mantras er for mig stadig noget besynderligt noget – jeg skrev om disse i forbindelse med mine dage på Møn i sommer, og nogen stor fan bliver jeg nok aldrig, men ved at lade ensartetheden tage bo, så skabes der ro og klarhed inden i, så noget om det er der nok.

Gudindekort

Som et oplæg til den kommende Mandala, blev vi alle budt at trække et kort fra en stak kort, Gudindekort, kaldtes disse. 44 kort med hver sin gudinde afbilledet, gudinder fra en lang række religioner og trosretninger, blandt andet fra de keltiske, indianske, egyptiske, græske, tibetanske og buddhistiske traditioner. Alle med hver sin ”energi” og visdom, og valgt med hjertet skulle de efter sigende kunne hjælpe og vejlede den søgende.

Jeg trak gudinden ”Maat” – og ret meget mere vil jeg ikke sige om det.

Maat er i egyptisk mytologi, gudinden for orden og solidaritet, verdens balance, egenkapital, fred, sandhed og retfærdighed

Et meget smukt kort, en smuk kvinde og en due (her kunne drages en forbindelse til mig via mit efternavn, hvis man absolut søger en sådan)

Jeg har skrevet om det før, om det at give noget en betydning. Englekort, gudindekort, tarotkort, horoskoper – spådomme. Jeg fornægter ikke kraften i troen på dem. Tro og overbevisning kan uden tvivl flytte bjerge, men jeg tænker også at man på grund af den overbevisning mister lidt af sin frihed. Overbevisning skaber fokus. Fokus, i stedet for opmærksomhed. I fokus risikerer man at overse en række andre muligheder, bevægelser – muligheder og bevægelser som ville kunne iagttages i opmærksomheden, holistisk.

Går en ”spådom” i opfyldelse FORDI man blev præsenteret for den på et kort? Ville den også have indtruffet, hvis IKKE kortet var blevet trukket? Og i valget ind på den vej, der har ledt til opfyldelsen af denne ”spådom”, hvilke andre veje har man da overset? Hvilke andre valg er ikke blevet truffet? Disse tanker gør, at jeg ikke vælger at give den slags kort en betydning.

Kortet giver god mening i forbindelse med skabelse af en Mandala. Den giver mulighed for at vælge andre farver end dem man er tryg ved, den tvinger kunstneren ud af den komfortzone som brugen af de samme farver giver. Ved at binde design og farver sammen med kortet, skabes noget nyt, noget unikt. Det var faktisk en skøn oplevelse. At studere kortet med Maat, finde symboler og konstellationer og at lade disse tage bo i designet.

Måske jeg vil købe en stak af disse kort – om ikke andet så for at undgå, at mine fremtidige Mandalas alle bliver blå.

Mandala

Vi fik undervisning i den geometriske konstruktion af en Mandala. En stram polygon som grundlag – femkantet, sekskantet, syvkantet, ottekantet, alt efter ønske. Cirkler og streger efter behov, og derefter blot lade hjertet råde. Bløde linjer tager form, bugter og buer sig. Hele tiden gentages disse figuren rundt. Uden nogen form for ”villen” eller ”mål”. I det øjeblik jeg forsøgte at ”regne den ud”, gik jeg i stå og måtte drikke lidt kaffe eller blot lukke øjnene. Barnet i mig fik frie hænder – meditationen tog bo og jeg lod blot stregen følge den form, som den ville. Fjerlet og formløst. Stille og roligt dannedes et billede, ideer kom og gik, nogle blev grebet og tilføjet, andre kom af sig selv og jeg måtte sidst på dagen lørdag kigge forbløffet på min Mandala og forbløffes. I den mødte jeg en eksplosion ud af de trygge, det kendte. Båret på vingerne af det kendte ud i det uvisse, ud over rammerne af ”mig”. Jeg måbede og forundredes.

Søndag, i dag, var der introduktion til farvelære, maling med akvarel-farver. Visdommen fra Birgitte i, at det altid er muligt at forstærke en valgt farve, men at det er umuligt at formindske den er guld værd. Byg farverne op lagvis, udnyt styrken i transparensen i malingen.

Farver blev skabt i sammenhæng med det valgte kort, og stille og roligt tog billedet form. Efterfølgende, da vi kiggede på de færdige resultater, var det maskuline i min fremherskende i forhold til de 4 andre. Faktisk en ret interessant observation, for det var helt tydeligt.

Intention for 2017

Jeg vil lade min Mandala tale for mig. Min beslutning om mindre tid på mit arbejde, tid til studie og til mig selv føles helt rigtig inden i mig. Jeg mærker en stor lyst til at være nysgerrig, at undersøge nye sider af mig selv i mødet med andre. Lade det ukendtes vinger bære mig derhen, hvor de nu engang bærer mig hen, og gang på gang forundres i mødet med mennesker med stor hjertevarme og en anden tilgang til livet end min – på den måde bliver jeg mere rummelig. Tænker jeg.