Den første ’samtykke’-app har set dagens lys og har selvfølgelig skabt overskrifter i medierne, og jeg bliver da også lige nødt til at kommentere på den og på debatten.

’Den får os til at lyde, som om vi er dyr’

Billedet kræver en kommentar: ’Den får os til at lyde, som om vi er dyr’? (udtalt af en velkendt(?) playboy? Måske er det bare mig, men jeg aner ikke hvem han er, og det betyder heller ingenting), men lad mig lige kort pointere, at en samtykkelov ikke er generelt påkrævet i resten af dyreverdenen; kun menneskeracen har dette behov. Hvis vi var mere som ’dyr’ (altså som alle andre dyr end mennesket), så ville vi primært kopulere med henblik på formering (meget få racer kopulere for sjov, om end nogle gør, men disse er vist nok generelt matriarkalske, hvilket i sig selv er en tanke værd. Måske tager jeg fejl?) og kun når hunnen var i løbetid og altså selv luskede omkring med hævede kønslæber og viftede med enden – og når vi så var blevet inviteret af hunnen, kunne vi plante vores sæd og dampe af igen – eller måske være socialt monogame med hunnen så længe afkommets sikkerhed krævede det. (sådan generelt og meget forenklet – jeg ved godt, at nogle racer er temmelig hårde ved hunnen i forbindelse med parring), men krævet samtykke er altså kun noget mennesker har brug for, og kun fordi en stor del af vores race har et forskruet syn på villighed i forbindelse med sex, er lovgivning nødvendig desangående.

En samtykke-app

Selvfølgelig skulle det komme – og der kommer sikkert flere. ”Det er dét, de unge vil have” har nogen tænkt og efter min umiddelbare mening, skudt fuldstændig ved siden af, hvilket jeg kan læse mig frem til at ”Sex og samfund” er enig med mig i.

”Klik her, hvis du har lyst til sex”. Derefter sendes samtykket til et udleveret mobilnummer og så er den ged barberet. Nu kan der knaldes løs og når den ene part så fortryder og siger nej, så tages dette ikke alvorligt, for app’en siger jo noget andet. Måske skal den fortrydende part så sende endnu en besked om at der altså ikke mere er lyst? … (til info – jeg har ikke set app’en. Lige nu tænker jeg bare over nogle scenarier).

Jeg tænker, at bare tanken om en sådan app vil trække debatten tilbage til de tåbelige spørgsmål i stil med ”Jamen, skal vi så underskrive en kontrakt inden vi knalder” og derved fjerne hele fokus (endnu engang) fra grundlaget for behovet for samtykke; et samtykke som mange heldigvis søger, men som rigtig mange også åbenbart ikke mener er nødvendigt og derfor latterliggør på forskellig vis.

Hvis der ikke ligger helt klare retningslinjer for, hvad sex er for de individuelle parter, så kan (eller bør) samtykke da overhovedet ikke gives og hvordan opnås en sådan klarhed egentlig?

 • Ved at snakke sammen… (og her tænkes ikke bare på score-replikker, one-liners eller floskler)
 • Ved at mærke den anden… (og her tænkes ikke en hånd i skridtet i forbifarten)
 • Ved at være opmærksom og tilstede… (altså ikke bare tænke “SEEEEEX” og svede på overlæben)
 • Ved at spørge: ”Er du okay”? (og det kan sagtens gøres adskillelige gange uden af nogen tænke ilde herom)

Mit forslag til en samtykke-app kunne være følgende:

Når man starter den, mødes man af følgende besked:

 1. Spørg din partner om vedkommende har lyst?
 2. Kig på din partner; virker vedkommende til at have lyst?
 3. Er din partner under kraftig påvirkning af alkohol eller stoffer, bør du ikke have lyst og skal sige ’nej’!
 4. Er I enige om, hvad der evt. er lyst til?
 1. Hvis din partner siger ”nej” – så har vedkommende ikke lyst!
 2. Hvis din partner har sagt ”ja”, og så senere siger ”nej”, så har vedkommende ikke lyst!
 3. Hvis din partner ikke virker deltagende, så har vedkommende ikke lyst!
 4. Hvis din partner siger, at noget gør ondt, så gør det faktisk ondt og du bør (som minimum) spørge, om du skal stoppe!

Derefter en popup med reglerne for samtykke og straffen for voldtægt.

Jeg tror ikke, at en kontraktmæssig tilkendegivelse via en app er vejen frem – tværtimod, så putter den ’sex’ i en form, den klistrer et stort ”JA” på siden og den besværliggør et evt. kommende nej med alt hvad der kan ligge deri til følge.

Jeg tror på en betydelig bedre seksualundervisning i skolerne og på ungdomsuddannelserne. Jeg tror på vigtigheden i sex på skoleskemaerne helt fra de små klasser og jeg tror på det som et krav uafhængig af religiøs eller anden overbevisning. Det skal være en del af det at være dansk og for at kunne drive skole i Danmark. Det er langt vigtigere end de fleste andre fag i skolen efter min mening – for trygge børn skal nok finde ro i matematik, religionsundervisning og samfundsfag m.m. Efter min mening.