Mændenes p-pille er måske på vej. Hvorfor i alverden skulle det tage så lang tid?

Sådan lød en overskrift i netavisen @Zetland i starten af april 2022, og det var faktisk spændende læsning, for hvorfor mon egentlig det har taget så lang tid – og har den overhovedet nogen interesse andet end symbolsk?

P-pillens historie

Las os lige starte med lidt historie, for p-pillens historie har bestemt ikke kun været en dans på roser.

I 1966 blev den første type p-piller frigivet på det danske marked (P-piller blev “opfundet” i 1960’erne af den amerikanske videnskabsmand Gregory Pincus (deraf p’et i p-piller)), og selvom Inger og Steen Hegeler i starten priste pillen som noget nær det perfekte præventionsmiddel i deres ”Kærlighedens ABZ”, så var det ikke uden risiko at begive sig ud på den tur for de fleste kvinder.

(https://konmuseum.dk/p-pillens-historie/)

Der er ingen tvivl om, at p-pillen virkelig betød et kvantespring for kvindernes seksuelle frigørelse, og at de med dennes fremkomst fik meget mere kontrol over deres egen seksualitet, da bekymringerne omkring graviditet med ét blev en saga blot; bivirkningerne var dog en streg i regningen, og selvom de i dag ikke er noget at regne i forhold til de første generationer, så er det dog dem der kommer til at fylde i dette indlæg, for det er ikke uden risiko, at vores læger i dag uden videre udskriver p-piller til børn.

P-pillen havde en række bivirkninger – eksempelvis kvalme, opkast, hovedpine, depression, manglende sexlyst og vægtøgninger. Og så var der den alvorlige bivirkning: En øget risiko for blodpropper. Denne risiko var medicinalindustrien bevidst om allerede fra starten. I 1961, et år efter p-pillens frigivelse på det amerikanske marked, havde medicinalvirksomheden, som producerede pillen, registreret 100 tilfælde af blodpropper. Men kvinderne oplevede ikke, at de af lægerne eller på p-pille-emballagen blev informeret om bivirkningerne ved brug af p-piller.

Gad vide hvor mange der har oplevet blodpropper relateret til p-piller i dag? Når man tænker på opstandelsen i forbindelse med mulige blodpropper i forbindelse med Corona-vaccine for mindre end et år siden, så er det da tankevækkende, at samme slags propper i forbindelse med prævention ikke tillægges betydning som i overhovedet (da de jo hældes i børn fra en side af).

Ifølge www.netdoktor.dk er bivirkningerne ganske harmløse og kan være:

P-piller kan have en række ubehagelige, men harmløse bivirkninger, der typisk løser sig, hvis man skifter til et andet p-pillemærke. Det drejer sig om:

  • hovedpine
  • kvalme
  • humørsvingninger
  • depression
  • pletblødning
  • nedsat sexlyst

”Humørsvingninger, depression og nedsat sexlyst” er harmløse bivirkninger, der typisk løser sig? Til unge piger? Til kvinder generelt? Gad vide om det er en mandlig læge, der har skrevet dette indlæg på www.netdoktor.dk?

En undersøgelse, som Epinion har lavet for DR, viser, at 38 % af de kvinder, som har brugt eller benytter p-piller, mistænker pillerne for at have givet dem bivirkninger. Ud af de 38 % mistænker 69 % af kvinderne p-pillerne for at have givet dem fysiske bivirkninger, mens 67 % af kvinderne mener at have oplevet psykiske bivirkninger. Psykiske bivirkninger beskrives eksempelvis som ændret humør, nedtrykhed eller manglende sexlyst.

I artiklen i Zetland oplevede en kvinde synsforstyrrelser, hvilket åbenbart er en ret almindelig bivirkning, tillige med selvmordsforsøg.

Seksuel frigørelse skal altså opleves igennem depression med synsforstyrrelser og manglende sexlyst? Og selvmordsforsøg?

Ifølge artiklen bruges p-piller mere og mere som et middel mod bumser / akne, og mindre som prævention, om end resultatet dog bliver det samme rent forplantningsmæssigt, og ligeledes bruges pillerne også som kontrol af menstruationen således at denne udebliver i årevis, eller i hvert fald kun kommer når det er praktisk …og ligeledes er der foretaget en række undersøgelser omkring forandringer i en kvindes duft, når hun fylder sig med hormon-præparater, forandringer der kan have indflydelse på tiltrækningen til partneren, hvis indtaget af pillerne en dag ophører. Pludselig dufter hun anderledes eller måske dufter han anderledes (for hende), måske endog ligefrem ubehageligt. Ingen forstår hvorfor den ellers så voldsomme tænding lige pludselig er væk, men det er den og så går man hvert til sit og tænker ditto.

P-piller til mænd

I den følgende vil jeg citere fra artiklen i Zetland og kommentere på den.

“For det første var p-pillen til kvinder en kæmpe succes, og derfor har behovet for at udvikle en p-pille til mænd ikke været lige så presserende. Derudover har kliniske forsøg med hormonelle p-piller til mænd vist bivirkninger, der angiveligt var så alvorlige, at store dele af lægemiddelindustrien har trukket sig fra forskningen i det,” siger en mandlig læge

Pillen har uden tvivl været en kæmpe succes, både for kvinderne og for mændene, men medmindre at bivirkningerne som her peges på er dødelige i uhørt omfang, så kan de umuligt overgå dem, som børn og kvinder igennem 50 år har kæmpet med, tænker jeg. Mon ikke mere det bunder i, at forskerne primært er mænd, og ingen af dem har lyst til at opleve depression, synsforstyrrelser og nedsat sexlyst?

Og uanset at alle er enige om, at ingen burde leve med bivirkningerne ved hormonel prævention, bliver det ifølge Anders Rehfeld svært at få danske mænd til at tage hormonbaserede p-piller netop af dén grund:

“Jeg tror ikke, at der er særlig mange danske mænd, der er interesseret i at tage nogle p-piller med hormonelle bivirkninger, for hvorfor skulle vi gøre det? Lige nu er situationen herhjemme jo, at kvinder har en masse forskellige præventionsmuligheder, og det er det, man er vant til vel vidende, at der også er bivirkninger ved det. Netop derfor er der et stort behov for udvikling af nye ikke-hormonelle præventionsløsninger til både mænd og kvinder,” forklarer han.

Han har jo egentlig ganske ret, den gode doktor. Hvorfor i alverden skulle nogen ønske at fylde sig med et lægemiddel med sådanne voldsomme bivirkninger – og alligevel forventes det af mange mænd, at kvinderne fylder sig med det skidt; det er man jo (citat) ’vant til’. For øvrigt er det vel ikke kun kvindernes ansvar? Reelt set behøver vi jo ikke p-pillerne. Vi har jo faktisk et præservativ, der beskytter lige så godt og som er uden bivirkninger overhovedet, selvom nogle nok vil hævde, at det er noget Fanden har skabt. Når man hører klagesangene fra mænd, der påtvinges et kondom, forstår man jo godt, at hormon-præparater til mænd ikke har gang på jord, for elendigheden vil da ingen ende tage, når en mand ’påtvinges’ noget så uklædeligt som et kondom. Vi mænd er ganske enkelt forkælede i den retning, og Gud forbyde at vi skulle opleve hovedpine, pletblødninger, humørsvingninger, kvalme og synsforstyrrelser. Næ nej, det må kvinderne finde sig i.

Så fordi det er medicin til unge, sunde og raske, fertile mennesker, må det ikke have alvorlige bivirkninger. Tolerancen ved udvikling af præventionsmidler er derfor markant anderledes end ved lægemidler til for eksempel kræftbehandling. Fordi alternativet til en behandling med bivirkninger kan være endnu værre. Det er det ikke ved prævention.

Dette citat elsker jeg. Det er simpelthen så dobbeltmoralsk at jeg næsten ikke kan være med. Alvorlige bivirkninger gælder åbenbart ikke til kvinder????????? Unge, fertile, sunde og raske mennesker må ikke opleve alvorlige bivirkninger ved indtagelse af medicin? Hvordan fanden kan læger så dele p-piller ud til børn som var det slik?

I ligestillingens navn

Umiddelbart tænker jeg, at ønsket om en p-pille til mænd mere bunder i et moderne ønske om ’ligestilling’, mere end det bunder i et reelt ønske om at skabe et bæredygtigt alternativ til den aktuelle p-pille, for så burde de vel løse den problematik først, tænker jeg …men er det overhovedet muligt?

Vil mænd tage sådan en pille? Selvom den umiddelbart er uden bivirkninger?

Vil kvinden tro på filejsen, når han hævder at være ’på pillen’? Det er stadig hende der skal igennem eftervirkningerne af en befrugtning, hvad enten der snakkes abort eller barn, hvis han har fyldt hende med løgn bare for ikke at iklæde sig et kondom til lejligheden.

Har vi mænd så megen credit hos ’det smarte køn’, at de kunne tænkes at tro på os over en dørtærskel, når snakken går på sex???? I think not

Nå, men det har, ifølge artiklen, også lange udsigter – i hvert fald 10 år endnu inden der kommer noget på markedet – med eller uden bivirkninger.

Alt hvad der har en virkning, har også en bivirkning! Spørgsmålet er bare hvilke og om vi skal leve med dem?